Wysłany: 2010-03-11, 09:42
Chciałbym tylko powiedzieć, że to wczoraj w godzinach wieczornych działo się na forum było delikatnie mówiąc niesmaczne. Całą tą sytuacje można było rozwiązać inaczej, niż kasując wypowiedzi, pisząc kilkanaście takich samych postów, czy sypiać ostrzeżeniami.
_________________ Bikes aren't fast, people are fast
Pomógł: 9 razy Wiek: 23 Posty: 776 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: 2010-03-11, 10:30
Ja wywaliłem tylko dublujące się posty jednego Pana i dostał ode mnie 'punkcik' właśnie za to.
Poszła także do niego informacja, że jeśli są jakieś zastrzeżenia - domyślam się, że spięcie było z Karbonem to należy pisać do innego moda bądź admina.
Ja osobiście uważam się za osobę bezstronną i zdziwiła mnie ta dziura w postach w jednym temacie - teraz trudno mi ocenić co było nie tak bo nie znam punktu sporu.
moly Pomogła: 2 razy Wiek: 33 Posty: 161 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-03-11, 11:34
A to mnie zabawa ominęła wczoraj.
Nie chcę tutaj podważać niczyjej decyzji, tylko dodać parę słów od siebie. Na forach mam doświadczenie jako użytkownik i moderator. Zwykle, obdarowanie kogoś ostrzeżeniem, równoznaczne było z zakazem pisania przez tę osobę przez 48 godzin. Co skutecznie studziło emocje obu stron i możliwość wyładowania ich na forum przez zasypywanie postami i dalszymi ostrzeżeniami. Dopiero kolejną formą gradacji sankcji było banowanie.
Tutaj regulamin jest inny i mając tego świadomość, rozsądni ludzie powinni nad sobą panować.
Wysłany: 2010-03-11, 14:06
Reakcja Karbona, była trochę przesadzona, nie dziwie się, że orłowski, nazwał to cenzurą (choć zrobił to w przesadzony sposób).Karbon, nadużył roli moderatora (moim zdaniem) pousuwał posty które jednak dotyczyły tematu, nie takie rzeczy tolerujemy w innych tematach i swój "spór" załatwił tak samo.
Wysłany: 2010-03-11, 19:29
nie wiem jak można usuwać posty, którę są silnie powiązane z tematem
nie mówie o tym forum, ale ogólnie: żenujące jest jak jestem na forum i wyskakuje do mnie jakiś zakompleksiony modzik, który czuje sie wielki bo ma władzie ( ) i każe mi co mam robić. Na jednym napisałem "co ty pieprzysz" i już danger, na innym źle ułożyłem temat i danger. Ja rozumiem regulamin forum, ale nie można z forum robić jakiegoś wiejskiego koła gospody wiejskiej na którym spotykają się gosposie wymieniające przepisy na babke.
Była dyskusja - całkiem sensowna i nagle znikła, no sorry, ale ja na miejscu Orłowskiego przestałbym się udzielać na forum i zaczął mieć gdzieś potrzebujących.
Jak się komuś nudzi to niech se weźmie inne tematy, poscala je, uporządkuje i podepnie - na pewno wszyscy userzy bedą z tego zadowoleni, a samemu forum wyjdzie na wielką korzyść.
W owym temacie prosiłem Pana O. o wyjaśnienie tego o czym pisze, a otrzymałem w odpowiedzi "rozśmieszasz mnie", potem "pseudofachowiec". Usunąłem więc posty nie związane z tym tematem, również te ze strony poprzedniej, bo sam wcześniej zrobiłem OT. Dodałem Panu O. ostrzeżenie.
Potem Pan O. wstawił w tematy przyklejone ten sam post, którego treść możecie przeczytać w ostrzeżeniu dodanym przez Kobrysa, przy czym Kobrys dodał swoje ostrzeżenie po tym gdy Pan O. po raz drugi wkleił tą samą treść w kilkanaście postów. Gdy forum zostało zaśmiecone po raz trzeci dodałem kolejne ostrzeżenie, aby uniemożliwić tworzenie chaosu.
Ja się nie czuję niczemu winny. Przeczytałem prawie obelgi na swój temat zamiast odpowiedzi na moje pytania.
Czy nie chodzi Wam czasem o to kto te ostrzeżenia dostał, a nie za co?
moly Pomogła: 2 razy Wiek: 33 Posty: 161 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-03-11, 20:05
Moderator stający się stroną w sporze (nawet jeśli zostanie zaatakowany) niejako zrzeka się sprawowania funkcji na ten czas. Choćby po to, by nie zostać posądzonym o stronniczość, jak ma miejsce w powyższym wypadku. Rozstrzygnięciem zajmuje się wtedy inny moderator, nawet jeśli dział nie leży w jego kompetencjach. Takie niepisane zasady obowiązują przynajmniej na innych forach.
Wysłany: 2010-03-11, 20:32
Wczoraj wiedziałem tylko o jednym ostrzeżeniu po tym jak Karbon, na krótki czas pojawił się twój post, dziś czytam co napisał kobrys, i tak się zastanawiałem czy miał dwa ostrzeżenia (wydało mi się to dziwne) ale wszystko zostało ładnie posprzątane, więc co tam ale teraz widzę że poszło jeszcze dalej.
TE POSTY BYŁY ZWIĄZANE Z TEMATEM może nie z pierwszym postem, ale do tematu pasowały próbowaliśmy coś tam ustalić, coś o co właśnie powstał spór.
Dla mnie osoby która nie zna twojej korespondencji prywatnej wyglądało to tak, że ty najpierw napisałeś coś tam o tym jak Pan O. dobiera ramy potem pojawiło się coś tam o budowaniu przez ciebie kół, a na koniec zdanie Pana O. O tobie. No i wtedy wszystko usunąłeś dodając swój komentarz, na temat Pana O. Poszło dalej i Pan O. zaśmiecił nas swoją opinią. Na szczęście ktoś na chwile to wszystko posprzątał, ale widać to nie wystarczyło.
Karbon, mogłeś chociaż napisać dlaczego to wszystko usunąłeś albo jak to normalnie było robione założyć nowy temat lub to gdzieś przeklejić, a tam wszystko wyglądało na osobiste twoje porachunki. Jak by chociaż Deadhorse, miał traktować wszystkie uwagi innych użytkowników to co by tu było.
Oczywiście powielanie postów pana O. uważam za zdrowo przesadzone ale to czy chciał się dzielić z tobą swoja wiedzą o robieniu ram to jego sprawa i mogłeś to załatwić jakimiś rzeczowymi argumentami, a nie autorytetem.
Cytat:
Moderator stający się stroną w sporze (nawet jeśli zostanie zaatakowany) niejako zrzeka się sprawowania funkcji na ten czas. Choćby po to, by nie zostać posądzonym o stronniczość, jak ma miejsce w powyższym wypadku. Rozstrzygnięciem zajmuje się wtedy inny moderator, nawet jeśli dział nie leży w jego kompetencjach. Takie niepisane zasady obowiązują przynajmniej na innych forach.
Wysłany: 2010-03-12, 10:17
Ech. I znów się zaczyna.
Użytkownicy proszeni są o nie wszczynanie burd, a moderatorzy proszeni są o nie pałowanie za byle bzdet. Najsampierw wystarczy upomnienie pisemne.
Po raz kolejny proszę.. błagam... zachowujcie się jak należy.
Moderatorzy proszeni są o przenoszenie postów/tematów do działu "Śmietnik". (pomijając posty zdublowane, lub te które ewidentnie nadają się do usunięcia).
A tak btw. drodzy moderatorzy, co to ma być w dziale "sprzęt"?
Dajecie ostrzeżenia za byle bzdety, a w tamtym dziale burdel jak szlag. Milion postów o licznikach i pulsometrach.
Funkcja moda nie polega tylko na waleniu ostrzeżeń oraz usuwaniu postów.
Trzeba było nie używać takiego sformułowania, sam wiesz, ludzie różnie pojmują "ewidentnie". Historii sporu nie znam, ale Panowie, nie wyzywajcie się jak dzieci w przedszkolu...
Pomógł: 9 razy Wiek: 23 Posty: 776 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: 2010-03-12, 13:21
Poświęciłem dziś trochę czasu - posprzątałem trochę w efekcie czego utworzyłem podwieszone tematy w dwóch działach:
Forum szosowe Strona Główna » Forum dla szosowców » Sprzęt, odzież i akcesoria.
Ważne i przydatne tematy
Są to wszystkie popularne i niosące pewną szczególną wartość tematy - jeśli ma się problem z czymś i dotyczy on jednego z nich należy go kontynuować w wydzielonym wątku.
Forum szosowe Strona Główna » Warsztat » Warsztat
DIY - instrukcje
Są tam odnośników do tematów instruktażowych - póki co niewiele, ale miejmy nadzieję nie tylko SPIKE będzie czymś ciekawym się dzielił.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, zażalenia życzenia mam w weekend trochę czasu więc mogę jeszcze coś zrobić - jak coś to pisać na PW.
Karbon, czy słowo "pseudofachowiec " jest aż tak obrazliwe - tak sie zastanawiam bo jak się z kumplami w serwisach spotykamy to lecą i inne epitety i klienci czasem słyszą, myśle ze jak to napisąłem przed chwila gdzieś , moze wiecej lekkiego podjeścia do tematu, a nie obrazania ( Polacy lubia się obrazać, duma i te inne tematy ) .
Bo jakby tak miało byc to byśmy z Deadhorse sie pozabijali tutaj i wyzywali, warto czasem przymrózyć oko na pewne sprawy, bo nie warto strzępić jezyka, a moze warto się czsem odswierzyć na świerzym powietrzu, głeboki oddech i olać pewen sprawy.
Znam, takich co na stwierdzenie żartem że szczyt szczytów to jest wtedy jak sie robi backflipa to puścić bąka to wyrzucają z forum, ale to biedni ludzie.
Człowiek inteligentny potrafi wybronić sie w inny sposób, niekoniecznie szaleć po czym pod reką jest.
Więcej luzu i uśmiechu WAM trzeba , nie tylko cudownych kółek.
Jak uważąsz że jesteś dobrym fachowcem to żadne określenie nie powinno Cię ruszać.
kobrys, naprawdę odwaliłeś kawał dobrej roboty! Jednak: hamulce bym przerzucił z napędu do osprzętu, a dział osprzęt rozbudował o tematy dotyczące wszystkich części w rowerze. Trochę zdziwiła mnie Lemondka w ważnych tematach, ale to SZKOPuł. Generalnie byłem kiedyś na forum, nieststy nie pamiętam adresu, na którym dział techniczny był podzielony na każdą część w rowerze. Wiem że to komplikuje drzewo działów, ale dla użytkownika jest świetnym rozwiązaniem. To tylko moje osobiste sugestie, które miały na celu dobro publiczne. Cieszę się, na pewno nie ja jeden, że wprowadzasz systematyzację na Naszym Forum. Dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum